пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

Повір у себе

     29 листопада цього року в Іршавському районному будинку культури відбулася зустріч "Повір у себе". На зустрічі прот. Василій Ігнат виступив з словом

_____________

Повір у себе

Дорогі браття і сестри!
     Вітаю всіх вас, учасників зустрічі «Повір у себе». Сьогодні на ваших лицях сяє щирість і доброта, очі випромінюють велике християнське смирення та любов. Особливо, коли дивишся на ваші творчі роботи – різьбу по дереву, вишивані різними кольорами образи, художні картини, чудові власні вірші, дитячі вистави, пісні… Все це наповнює невимовною радістю серце кожного з нас, все це свідчить про велич Божої краси, велич дару Божого – таланту, який дарував вам Господь. Дійсно, все, що має людина у житті, є Божим даром нам людям. Людина є вершиною Божого творіння, яка створена за образом Божим і за подобою Божою. Людина увінчана від Господа славою і честю та наділена талантами Божими. Один, два, а може і п’ять талантів отримує кожна людина від Бога. І вона покликана у житті не закопати в землю, а примножити їх своєю молитвою та працею у земною житті. Разом з тим кожний з нас по життю несе свій власний хрест, предназначений нам Творцем по нашим власним силам. Головне – ви у житті сприйняли з любов’ю до Бога земний хрест, який несете гідно вашого високого імені християнина і служите прикладом і моральним авторитетом для кожного з нас. «Повір у себе» – під таким гаслом проходить і сьогоднішня зустріч з вами. Дійсно, повірити в себе зобов’язана кожна людина, яка прагне досягнути своєї мети, досягнути результатів своєї діяльності. Цього сьогодні не вистачає часто людям, а особливо молодому поколінню. Тільки «повіривши в себе» та взявшись за вирішення будь-якої справи, яку ми намагаємось вирішити, можна досягнути результату.
     Глибоко переконаний, що назва «людина з обмеженими можливостями» – це не про вас. Всі людські відмінності пов’язані з якимось поділом – це наші лише земні відмінності і вони не відповідають реальності. Вони не є дійсні, а виникають іноді у нашій людській уяві і тому вони умовні. Бо коли ми бачимо вас, часто зустрічаючись з вами, а цим зустрічам з вами я радий, то ви прекрасні, мудрі, чисті серцем, добрі християни, з якими можна обговорити різні питання, особливо духовного плану, ви люди які своєю творчістю, роботою заслуговуєте серед людей особливої поваги. І в цьому є просте людське щастя, якого прагне кожний.
     Людина покликана Богом до вічного життя, бо вона наділена Творцем безсмертною душею. І тому, коли християнин відходить у вічність до Господа, коли стає в один ряд, незалежно від звань і положення духовного чи світського і смиренно буде чекати суду Божого над собою, тому що перед Богом немає людських відмінностей, бо перед Творцем рівний і цар і нищий. І зрозуміти це нам допомагає наше велике християнське смирення. І тому кожний християнин повинен мати велике смирення, без якого неможливо спастися. Та разом з смиренням кожен покликаний виконувати свій довг, християнські обов’язки, незалежно від того, яким би не був цей довг – керівника, воєначальника, ієрарха, або простого християнина. Необхідно всім пам’ятати головне – ніякі земні почесті чи високе становище у суспільстві ніколи не перечеркнуть велику істину – перед Богом всі рівні.
     І коли ми це зрозуміємо – будемо смиренними, не будемо ставити себе вище над іншими людьми, а лише смиренне і ревносне виконання нашого довгу, нашого обов’язку перед Богом – ось що спасає нас. А гордість наша знищує живий зв’язок з Богом, який Господь встановив через Свій жертовний подвиг на Хресті, через Своє Воскресіння з мертвих. Нам потрібно зростати духовно в смиренні, в терпінні, в любові до Бога та ближніх, від сили в силу в надії на наше з вами воскресіння і вічне життя.
     Дорога до цього лежить в словах апостола Павла, з якими він звертався до свого учня апостола Тіта, який проповідував Іісуса Христа на острові Криті. «А ти говори, що відповідає здоровій науці» (Тит. 2, 1). Тіт, будучи учнем великого апостола Павла, був апостолом та просвітителем острова Крита, який знаходився на перехресті різних доріг, і в зв’язку з цим на острові процвітало нечестя серед його жителів. Про це пише апостол Павло: «Багато є неслухняних, марнословців, зводників, яким треба уста затуляти, бо вони цілі дома баламутять, навчаючи чого не належить, для зиску брудного» (Тит. 1, 10-11). Хіба ці слова апостола Павла не відносяться до нашого сучасника? Вони саме про нас. А в результаті ми бачимо невтішні наслідки, які приводять сьогодні до повного занепаду, розпаду, які знищують особистість кожної людини, сім’ю, доми та суспільство своєю брехнею, пустим марнославством та зводять всіх з істинної дороги. Цьому хаосу завжди протистоїть Церква Православна здоровим вченням Слова Божого.
     Яскравим прикладом є кожний з вас у цій залі, прикладом честі і совісті в цьому світі, який лежить у злі. Сьогодні сердечно вітаю всіх вас з цим днем свята серед вашого буденного людського життя. Бажаю всім вам доброго здоров’я, мира Божого, добра і щастя, родинного благополуччя та поваги від дітей, духовних та земних благ Вашим родинам від Господа під омофором Цариці Небесної.

29.11.2019 р.                                З повагою та християнською 
любов’ю во Христі протоієрей Василій Ігнат































































Немає коментарів:

Дописати коментар