понеділок, 29 липня 2013 р.

Церковні новини


Міжнародний Хресний хід

4 липня в м. Севастополь (АР Крим) прибув Міжнародний хресний хід з мощами святого рівно­апостольного князя Воло­димира, присвячений 1025-річчю Хрещення Русі. З благословення Свя­тішого Патріарха Москов­ського і всієї Русі Кирила, організатором молитов­ного ходу, що об'єднав міста Росії, Білорусі й України, виступила Міжна­родна громадська організація «День Хрещення Русі». На територію Сімфе­ропольської єпархії ковчег із мощами Хрестителя Русі було доставлено літаком із Мінська. Автотранспортом святиня прибула в Севас­тополь. Тут її зустрічали біля пам'ятника святому апостолу Андрію Первозванному, що на території Національного заповід­ника «Херсонес Таврій­ський». Малим хресним ходом святиню доставили у верхній храм Володи-мирського кафедрального собору, де благочинний Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта у співслужінні духовенства звершив перед ковчегом з мощами молебень.
7-9 липня хресний хід відвідав Одесу.
Його подальший марш­рут єпархіями Української Православної Церкви такий: Дніпропетровськ (10-13 липня), Чернівці - Успенська Почаївська Лавра (14-16 липня), Ужгород (17-18 липня), Святогірськ - Донецьк -Луганськ (19-22 липня), Харків (23-24 липня),Чер-нігів (25-26 липня).Завер­шиться хресний хід 27 липня в Києві. На Хре­щатику його зустрічати­муть Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та ієрархи Помісних Православних Цер­ков.



"Скарби лавр України"

8 липня у столичному музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва» відкрилася
л виставка «Скарби святих '' Лавр України». Експозиція присвячена 1025-річчю Хрещення Русі й трива­тиме до 15 серпня. Участь у її відкритті взяли вікарій Київської Митрополії єпис­коп Бородянський Варсонофій і секретар Київської єпархії по м. Києву прото­ієрей Віктор Іващук. Захід також відвідали: міністр культури України Леонід Новохатько, заступник голови Київської міської державної адміністрації Віктор Корж, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповід­ника Любомир Михайлина та ін. Владика Варсонофій передав присутнім вітання й благословення від Предстоятеля УПЦ і побажав отримати духовну користь кожному, хто відвідає експозицію. На виставці пред­ставлено унікальні пред­мети з Києво-Печерської, Почаївської та Святогірської Лавр. Серед пред­ставлених експонатів ― ікони, церковні книги, хрести, прикраси для ікон, літографії тощо.



7 липня, у день свята Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господ­нього Іоанна й пам'яті всіх свя­тих, у землі Русі просіявших, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Боже­ственну літургію у храмі в ім'я рівноапостольної княгині Ольги в Дарницькому р-ні м. Києва. Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ, пер­ший вікарій Київської Митропо­лії митрополит Бориспільський Антоній, архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи Ірпінський Климент, Бородян ський Варсонофій, голова адміністративного апарату Київської Митрополії протоієрей Володи­мир Коцаба, секретар Київської єпархії по м. Києву протоієрей Віктор Іващук, настоятель храму протоієрей Всеволод Рибчинський, духовенство столиці й храму. На малому вході Предстоятель УПЦ, за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 75-річчя від дня народження, нагородив протоієрея Всеволода орденом святого апостола Іоанна Бого­слова І ступеня.



9 липня виповнилося 63 роки від дня народження Президента України Віктора Януковича. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир направив Главі Держави привітання, у якому, зокрема з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі, побажав йому «молитовної підтримки від святих заступників нашого народу ― рівноапостольних великого князя Володимира й великої княгині Ольги».
За матеріалами офіційного сайта УПЦ




1025-річчя Хрещення Русі відсвяткують у США

Урочистості, пов'язані з юві­леєм Хрещення Русі, пройдуть не тільки в Україні, Росії та Білорусі, але й у США, повідом­ляє Седмиця.Ru. Первоієрарх Руської Православної Церкви Закордоном митрополит Іларіон напередодні святкування закликав свою паству зібратись на торжества в м. Джексон (штат Нью-Джерсі), де є право­славний храм в ім'я святого князя Володимира.
«Багато наших кліриків і віруючих мають різне ― неро­сійське ― походження, але всім серцем прийняли звичаї й тра­диції Руської Православної Церкви. Не впадемо ж у спо­кусу поділу нашої єпархії на культурні групи. Тому що, будучи синами й дочками Руcької Православної Церкви, ми всі є громадянами Святої Русі», ― сказано у зверненні владики Іларіона.
Митрополит також відзна­чив, що «коли ми говоримо про Святу Русь, ми маємо на увазі не Російську Федерацію або будь-яке інше громадян­ське суспільство на землі, а той стиль життя, який через віки передали нам такі великі святі Руської землі, як рівноа­постольні князь Володимир і княгиня Ольга, преподобні Сергій Радонежький, Іов Почаївський, Серафим Саровський і найближчі до нас мільйони новомучеників і сповідників XX ст.».



Елладська православна церква виступає за збереження неділі як вихідного дня

Палке обговорення у Греції викликала пропозиція міністерства розвитку дозволити працювати торговельним закладам і в неділю, яка традиційно у цій країні є вихідним днем, повідомляє Седмиця.Ru. За це нововведення виступає й«трійка» кредиторів Греції. Однак ця ідея зустріла відсіч з боку торговельних асоціацій.
Думку Церкви з цього приводу висловив митрополит Коринфський Діонисій, представник Афінської Архієпископії по зв'язках із засобами масової інформації. Елладська Православна Церква вважає, що неділя присвячена Господу Богу й повинна залишатись неробочим днем, ніхто не може забрати у християнина право відвідувати недільні богослужіння та відпочивати після робочого тижня.



У Китаї набирає популярність християнський обряд вінчання

Про це виданню «Амурська правда» розповів настоятель руського православного храму на честь святих апостолів Петра й Павла в Гонконзі священик Діонисій Поздняєв.
«У Китаї дуже популярний християнський обряд вінчання: біла сукня, квіти, арка. Стало модно влаштовувати щось на кшталт вінчання — у церкву люди не йдуть, але обмінюються обручками, зізнаються одне одному у вірності, тобто довільно складений світський чин, ― пояснює отець Діони­сій. ― Писк моди ― запросити на цей захід справжнього, бажано іноземного священика. Мене двічі запрошували. Одного разу вінчалися православні китайці ― спочатку я їх у храмі обвінчав, а трохи пізніше вони влаштували таку само церемо­нію для широкого кола людей. А наступного разу попросили провести молебень із благосло­венням ― наречена не була охрещеною. Але для них був обов'язковий момент обміну обручками, традиційні запи­тання одне одному. На одному католицькому храмі я навіть бачив рекламу «Вінчання у храмі ― модно, креативно, могутньо!», на банері ― китай­ська наречена в білій сукні, якісь пташки-квіточки».

Підготував Олег Карпенко

За матеріалами газети "Церковна православна газета"

29.07.2013



Немає коментарів:

Дописати коментар