пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Межа, яку не можна переступити

(Матеріал з газети «Церковна православна газета»,
квітень 2020 №7 (497)



     Людство й, зокрема, держава Україна постали перед складним випробуванням — коронавірусною пандемією. Українська Православна Церква цінує людське життя понад усе і прислухається до всіх рекомендацій влади з метою убезпечити своїх парафіян. Але є межа, через яку Церква ніколи не має переступати. Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Броварський Антоній, у своєму коментарі на YouTube-каналі «Лавра. Шлях спасіння» пояснив, що ця межа — ставлення до храму і Таїнства Євхаристії.
     «Є певна межа, де ми не можемо поступитися, ми не можемо погодитися з тими силами, які переконують нас, що через Євхаристію можна заразитися. Якщо людина так вважає, то вона просто невіруюча, — підкреслив владика. — Або, навпаки, якщо вона невіруюча спочатку, а пропонує нам оцю позицію прийняти, отже вона з нами таким чином бореться, бореться із православною християнською свідомістю».
     Митрополит Антоній зазначив, що «релігійне життя дуже важливе для людини, для якої віра не абстракція чи теорія, а живий досвід життя.
     Також не може Церква погодитися із заявами, які сьогодні іноді звучать у зв’язку з карантинними обмеженнями: мовляв, «можна спасатися й без храму».
     «Це теж помилковий посил, з яким ми не можемо погодитися. Тому що храм — це місце особливої присутності Божої. Це зосередження благодаті Божої, де відбуваються таїнства. Людина приходить до Церкви через Таїнство Хрещення, вона приймає інші таїнства церковні, в храмі вона приймає самого Христа через Євхаристію» — розповів ієрарх.
     За словами владики, думки про те, що через Таїнство Євхаристії можна якимось чином заразитися — «це нелюдські думки, це думки абсолютно від інших духів — злоби, які намагаються таким чином боротися із самою Церквою».
     Євхаристія є осереддям церковного життя, без Євхаристії нема Церкви.
     І саме ці межі Церква ніколи не повинна переступати.
     «Тому є певні межі для церковного світогляду, за які ходу немає. <...> Ми розуміємо, що там вже загроза справжній православній християнській релігійності», — сказав Керуючий справами УПЦ.
     Водночас у своєму коментарі Його Високопреосвященство закликав вірян, які відчувають нездужання, не наражати на небезпеку оточуючих і залишатися вдома.
     «Якщо людина почувається хворою і це пов’язано з інфекційною хворобою, я думаю, що людина повинна взяти на себе цей подвиг не йти нікуди, а молитися у себе вдома. Не просто залишитися вдома. Ми не говоримо про це, оскільки життя без молитви неможливе. Молитва — це дихання життя душі й тіла, тому що людина спасається вся», — сказав владика Антоній.
     Він наголосив, що у цій складній та серйозній ситуації необхідно дотримувати встановлених санітарних приписів, але не потрібно панікувати.
     «У церковній свідомості немає катастроф, є тільки одна катастрофа — це відпадання від Бога та від Церкви. І людина має цього боятися та всіма своїми силами із цим боротися. Боротися не з кимось навколо, а із самою собою, щоб цього не сталося, щоб не було порожнечі в людській душі», — також зазначив митрополит Антоній.

Немає коментарів:

Дописати коментар