неділю, 14 жовтня 2018 р.

Невидимо за нас молиться Богу

     Священною духовною радістю наповнюються наші серця у день свята Покрова Пресвятої Богородиці. Сьогодні ми особливим чином молитов прославляємо Пречисту Царицю Небесну, сповідуючи нашу віру в те, що Вона разом з нами. Вона покриває нас Своїм невидимим та реальним материнським покровом. Ми відчуваємо цей покров кожного разу, коли печаллю наповнені наші серця, коли не маємо людських сил для вирішення питань і проблем, з якими ми зустрічаємося в житті. Кожний православний християнин знає, що у відповідь на нашу щиру молитву, на нашу глибоку віру Цариця Небесна відповідає, і Її невидимий покров перебуває: над кожним з нас, хто звертається до Неї з молитвами. І ми називаємо нашу святу історичну Київську Русь Домом Пресвятої Богородиці.
     Сьогодні, святкуючи празник Покрови Цариці Небесної, ми згадуємо, брати і сестри, одну з подій в житті Церкви Христової. Ця історична подія відбулася за часи царювання Візантійського імператора Льва VI Філософа у 910 році, під час вторгнення сарацин. Святий Андрій Юродивий та його учень Епіфаній, перебуваючи першого жовтня за старим стилем – 14 жовтня за новим стилем в Константинопольському храмі у Влахерні, де зберігалась риза Богородиці, під час всенощного недільного співу побачили в повітрі чудесне явлення Пресвятої Діви Богородиці в оточенні пророків, апостолів, ангелів.
     Християни молилися Богові і Його Пречистій Матері, благаючи заступництва від ворожого війська, яке оточило місто. Цариця Небесна, осяяна яскравим світлом, молилася за людей і покривала всіх чесним Своїм омофором.
Побачивши це явлення, Андрій запитав свого учня Епіфанія: «Бачиш, брате, Царицю, яка молиться за весь світ?» – «Бачу, святий отче, і жахаюсь» – відповів йому Епіфаній. Явлення було прославлено народом, який милився в храмі, та жителями всього Константинополя.
     Жителі столиці, почувши про це явлення, зраділи, що Бог молитвами заступниці роду християнського визволить усіх від страшної біди, яку заподіяли їм вороги. І, справді, невдовзі після явлення Божої Матері ворогів було переможено.
     Честь встановлення цього свята належить нашій Церкві, яка з самого початку увірувала в Покров Богоматері. Ця подія свідчить для кожного з нас, що Своїми молитвами Пресвята Богородиця покриває нас від зла і допомагає нам іти дорогою до спасіння. Вся радість цього свята полягає в тому, що Божа Матір разом з усіма святими «невидимо за нас молиться Богу».
Покров Божої Матері для Православної Церкви засвідчують спогади про різні випадки благодатної допомоги Цариці Небесної усім віруючим. Можна пригадати заступництво Почаївської Лаври Божою Матір'ю. З давніх-давен на Запоріжжі була Церква в честь Покрови Пресвятої Богородиці і козаки вважали Покрову своєю покровителькою. І сьогодні це свято глибоко шанується на нашій землі.
     Молитовна допомога Божої Матері не тільки сприяє нам на життєвому шляху, але і є для нас високим прикладом самої щирої і чистої молитви – молитви за інших людей. Така молитва – дійсно свята, вона є проявом християнської любові, проявом самого прекрасного стремління християнина – любити інших людей.
     Коли людина, не думаючи про себе, молиться за близьку людину, за всіх, хто оточує нас, за Церкву святу, за всю країну, тоді вона виконує заповідь Божу: «Любіть ближнього свого, як самого себе». Це свято любові, яке явлене нам у молитві за інших, особливо переживається в день Покрови Пресвятої Богородиці. Пречиста Діва молиться за весь рід людський, за кожного з нас, простираючи над нами свій молитовний Покров.
Нам з вами дарована велика радість, що в наших молитвах ми тут не одинокі. І в світі іншому є багато молитвенників. І серед них Пречиста, Преблагословенна Діва Марія. Всі вони возносять молитви до Господа. І як велика втіха для кожного з нас в тому, що наша Свята Православна Церква не обмежується лише тими, хто живе на цій землі, але своїм молитовним покровом осіняє всіх віруючих у Христа Спасителя та сонми людей, яких на землі вже немає. Вони живі перед Богом, як сказав сам Господь, що у Нього всі живі. І тому на всіх людей поширюється молитовний Покров Божої Матері. З’єднуючись з молитвами інших, близьких Господу святих, Він благодаттю Своєю покриває весь світ, робить грішних і нечистих людей чистими, здатними предстати перед Богом.
     Як Господь слухав святих людей, коли вони жили на землі, так і тепер, коли вони предстоять Йому в Небесній Славі, чує їх. У цей загальний молитовний потік вливаються молитви і нас, грішних людей.
     Будемо вдячні Божій Матері за Її молитовний Покров. Будемо дякувати Господу, що Він так побудував Церкву Свою, що в основі її поклав взаємну любов і молитву один за одного, бо любов і молитва єднають нас з Богом і є правильною дорогою на шляху до спасіння та вічного безсмертя.

Прот. Василій Ігнат

(Також опубліковано в газеті «Нове життя»)

Немає коментарів:

Дописати коментар