понеділок, 9 квітня 2018 р.

Пасхальне посланння
Патріарха Московського і всієї Русі КИРИЛА
архіпастирям, пастирям, дияконам, чернецтву
і всім вірним чадам Руської Православної Церкви

(Матеріал з сайту РПЦ:   http://p2.patriarchia.ru/2018/04/07/1238957052/ukr.pdf)



     Улюблені у Господі архіпастирі, всечесні пресвітери й диякони, боголюбні іноки та інокині, дорогі брати й сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

     Від серця, сповненого світлої радості про Повсталого з Гробу Спасителя, всіх вас вітаю цими життєствердними словами і поздоровляю зі святом свят — Пасхою Господньою.
     Нині ми покликані на великий празник віри, на велике торжество духу. Єдинородний Син Божий, Який прийшов у світ, зазнав страждання і смерть на хресті, велінням Небесного Отця переможно повстав із гробу! Іісус воскрес — і поглинута смерть перемогою (1 Кор. 15, 54)! Він воскрес — і радіє увесь Всесвіт! Господь зруйнував пекло і подолав владу диявола. І все це зробив Чоловіколюбивий Бог, щоб усиновити нас Собі через Іісуса Христа, в Котрому ми маємо викуплення Кров’ю Його і прощення гріхів (Єф. 1, 5, 7).
     Перемога Христа над смертю — це не тільки духовна, а й фізична реальність. Господь Іісус дійсно воскрес тілом заради спасіння всіх людей. З Його воскресінням смерть втратила свій неминучий характер, і для тих, хто увірував у Христа, стала народженням у вічне життя, дверима, що відкривають шлях до неба, до Царства Божого. 
     Не випадково і мученики за Христа мужньо зустрічали будь-які страждання. І якщо раніше навіть великі праведники сумували за померлими, як за загиблими, то після воскресіння Господа Іісуса смерть більше не лякала їх. Як чудово пише святитель Афанасій Великий, відтепер усі віруючі у Христа зневажають її як ніщо, знаючи цілком добре, що, коли вони помирають, вони не гинуть, але живуть і стають нетлінними через воскресіння (Слово про втілення Бога Слова і про пришестя Його до нас у плоті). Яскравий приклад явили нам і новомученики Церкви Руської, які безстрашно прийняли сповідницькі вінці в роки гонінь на віру в XX столітті. 
     Сьогодні, коли світ щодалі більше уподібнюється до нерозумного багача з євангельської притчі (див.: Лк. 12, 16–21), коли комфорт, успішність і довге життя оголошуються мало не головними цінностями людського буття, ми, учні та послідовники Спасителя, слідом за апостолом Павлом сміливо свідчимо: для нас життя — Христос (Флп. 1, 21), а смерть — не кінець буття. Говоримо і віримо так, бо знаємо: Бог створив душу людини для вічності. 
     Як часто нам, зануреним у суєту і тривоги буденності, бракує духовної пильності, щоб розпізнати животворну силу Божественної присутності в нашому житті! Але великодній період — зовсім особливий час. У ці дні навіть саме повітря ніби пройняте ні з чим незрівнянною пасхальною радістю, а любов і милосердя Божі рясно виливаються на кожну людину. 
     Входячи в торжество цього чудового і світосяйного свята, ми покликані не тільки словом, а й ділом переконливо свідчити про той великий дар, який отримали люди через Воскреслого Господа Іісуса. Поділімося ж із тими, хто оточує нас, радісною Євангельською звісткою, подаруймо нашу любов, турботу й увагу близьким, зробимо добро тим, хто потребує нашої допомоги й утіхи. Тільки так, вдячними устами і вдячним серцем прославляючи повсталого з гробу Спасителя, ми стаємо спадкоємцями звершеного пасхального дива і з відвагою іменуємось синами й дочками Бога Всевишнього, Який явив безмірну любов до всіх нас. 
     Сердечно вітаючи вас зі світлим празником Святої Пасхи, знову й знову звертаю до вас радісне вітання: 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИЙ И ВСІЄЇ РУСІ

Москва,
Пасха Христова,
2018 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар