суботу, 17 листопада 2018 р.

Святі ангели Божі



   Радістю наповнює нинішнє свято Архістратига Михаїла та інших небесних Сил душу кожного православного християнина. Сьогодні Церква Христова звертається до святих ангелів Божих з молитвою про допомогу у справі нашого спасіння, спасіння всіх віруючих людей. Бог дарував нам чистих духів, як вірних друзів, помічників і благодійників – святих Безплотних Сил. Свята наша мати Церква Православна закликає нині нас полюбити ангельське життя, думки спрямувати до неба і з ангелами прославляти Господа.
  Божественне Святе Письмо починається словами: «Напочатку Бої створив небо та землю» (Бут. 1,1). Перед створенням видимого світу і людини, Бог з нічого створив небо – духовний, невидимий світ – святих ангелів. Ангели – це безтілесні і безсмертні духи, обдаровані розумом, волею та могутністю. Це особливий світ небесних духів ангельських. Ангел в перекладі з грецької мови означає – «вісник», «посланець». За вченням апостола Павла – це службові духи, яких посилає Бог до людей для допомоги в їх спасінні (Євр. 1,14). Ангели відрізняються один від одного і за рівнем досконалості і за родом свого служіння. Величезний ангельський світ був створений Богом добрим. Вони були покликані любити Бога і один одного і від цього життя в любові мали по-стійну велику радість.
   Числом ангели Божі незліченні. «Існують, – пише святий Іоанн Златоуст, – міріади міріад ангелів, існують тисячі тисяч архангелів, престоли, господства, начала, власті, незліченні сонми безтілесних сил і несповідимі роди їх».
   Після створення величезного духовного ангельського світу Бог не бажав примушувати любити, тому Він дозволив ангелам зробити вільний вибір, чи бажають вони самі любити Його – жити в Бозі, чи ні. Один найвищий і най- могутніший ангел, на ім’я Денниця, розгордився своєю могутністю і силою, не захотів любити Бога та виконувати Його святу волю, а захотів сам стати, як Бог. Він почав у всьому противитися Богу, і став темним, злим духом – дияволом, сатаною. Цей дух спокусив багатьох інших ангелів, які стали злими духами – бісами. Тоді виступив проти сатани один із вищих ангелів Божих, архангел Михаїл. Він сказав: «Хто рівний Богові? Ніхто, крім Бога!» І відбулася на небі війна: Михаїл і ангели, які були вірні Богу, воювали проти сатани і темних злих сил. Та не змогла зла сила вистояти і впав сатана разом з бісами вниз, у пекло.
   Старозавітне Одкровення говорить про численні явлення ангелів людям, які сповіщали їм волю Божу. З пришестям у світ Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа зв'язки і спілкування світу ангельського із світом людським стали тіснішими. Ангели були служителями Сипа Божого та сприяли поширенню Церкви Божої на землі. Новозавітне Одкровення ствердило істину світу духовного вказівками па численні випадки явлення ангелів людям.
   Поміж святими ангелами є такі, що дуже близькі до кожного із нас. Вони від колиски до гробу перебувають з нами невідлучно і бережуть людину. Ці ангели називаються ангелами-хранителями. Вони невидимо охороняють людину на протязі всього її життя і не залишають її душі і після смерті Ангели зберігають тих, що надіються на Господа, від усякого зла, від ворогів видимих і невидимих, від небезпек явних і таємних.
   Бог дарував владу ангельським силам не лише над землею, над людьми, але і над всією вселенною. У цій силі даровано Богом особливу турботу про людей, бо по слову Божому і сама людина мало чим «умалена» перед ангелами. Ми не володіємо такою силою як ангели, але ми володіємо розумом і волею, які можемо направляти до добра, чи зла.
   Із Передання Церкви ми знаємо про те, що саме ангели зустрічають людську душу після смерті тіла. Кожний із нас має свого ангела-хранителя. Але разом із тим, знаємо і про те, що є і лукавий темний дух, який спокушає людину. І одна і інша, і темна і світла сили впливають на кожну людину. І сьогодні, коли ми прославляємо ці світ лі і чисті ангельські сили, будемо просити їх про допомогу нам в нашій людській боротьбі зі злом, бо світ лежить у злі. І віримо, що по милості Божій і по нашим недостойним молитвам Господь кожного із нас захистить від згубного впливу темних диявольських сил.
   Свято Архістратига Михаїла особливий день, присвячений духовному ангельському світу, допомагає ніш зрозуміти, що існують ці реальні точки дотику нашого земного, людського, фізичного буття з невидимим буттям, з ангельським світом. Це повинно кожному із нас дати почуття захищеності, вселити думку про присутність у нашому житті величезної, невидимої для нас, але реальної опори у житті, бо саме ангелам Бог врунив турботу в тому числі і про кожного із нас.
   Молитвами і предстательством святого архангела Божого Михаїла і всіх безплотних сил нехай оберігає Господь нашу державу, народ наш, Церкву нашу святу і кожну християнську душу від усякого зла.

Прот. Василій Ігнат

(Також опубліковано в газеті «Нове життя»)

Немає коментарів:

Дописати коментар