неділю, 23 вересня 2018 р.

Різдво Пресвятої Богородиці

     У цей день Різдва Пресвятої Богородиці радіють небеса. Радіє і земля. Про радість співає свята Церква: «Різдво Твоє, Богородице Діво, радість звістило всій вселенній, з Тебе бо засяяло Сонце правди – Христос Бог наш». Радість ця, браття і сестри, полягає в тому, що Бог дарував світу Преблагословенну Владичицю і Богородицю. Її пришестя у світ свідчить про те, що людина не залишена помирати в гріхах, що Господь хоче знайти і спасти падшу людину. Над світом повинно зійти Сонце правди – Христос Бог наш. Який спасе рід людський від прокляття смерті в з’єднає нас з Небесним Отцем.
     Господу було угодно, щоб наше спасіння зріло у віддаленні від суєти «світу цього», не в розкішних і чудових царських палацах, а в тиші і скромності бідної галілейської домівки містечка Назарета від праведних батьків Іоакима і Анни.
     Не відразу людству, яке гинуло в гріхах і пороках, була дарована Свята Діва. Вона явилася плодом багатовікової історії єврейського народу, плодом духовних прагнень, молитов, подвигів, чистоти ветхозавітних праведників.
     Батьки Діви Марії дожили до глибокої старості, але не мали дітей. Вони дуже сумували через це, часто молилися Богові і просили його дарувати їм дитя. І при цьому дали обітницю – коли в них народиться дитя. То вони Його посвятять на служіння Богові. Чимало докорів та звинувачень у гріхах пережили благочестиві батьки Іоаким та Анна від народу та первосвященника. Але вони молились Богу, постились, аж поки ангел Господень не сповістив їм радісну новину про народження Дочки Марії, Яка буде радістю для всього світу, адже через неї людству буде дароване спасіння.
     Святкуючи Різдво Пресвятої Богородиці, Церква Христова прославляє найвищу ступінь наближення Бога до людей, Його благодатне єднання з ними в образі Діви Марії, народженої х благословення Божого.
     Святий Андрій Крітський у своєму слові на День Різдва Пресвятої Богородиці говорить: «Нинішнє свято є для нас початком свят. Воно служить провісником благодаті й істини». День Різдва Пресвятої Богородиці є свято всесвітньої радості, тому що Божою Матір’ю весь рід людський обновився і смуток праматері Єви змінився на радість.
    За прикладом Богоматері православний християнин повинен завжди прославляти Бога і радіти в Ньому. В цій радості не може бути місця для печалі чи відчаю. Всіх любить Господь і за всіх безперестанно турбується Його Пречиста Матір. Різдво Богоматері – це початок неосяжної для людського розуму таємниці Боговтілення і нашого Спасіння. Вознесемо нашу молитву до Господа та Цариці Небесної, щоб віра православна, яка завжди була стержнем життя нашого народу, не була затьмарена брехливими ідеалами, ніякими ідолами, які часто створює безбожна людська свідомість. І якщо будемо мати в серці тверду віру, якщо будемо будувати своє життя у відповідності з Божим законом, то наше життя буде благословенно Богом, тому що повнота життя – в Бозі. І нехай Господь наш Іісус Христос і Божа Матір допоможуть нам усім іти цією дорогою і тоді ім’я Боже буде прославлятися в наших словах, думках, справах, а найголовніше – в преображенних наших душах, які отримають Божу благодать і силу від єднання з Божественною мудрістю і благодаттю.

Протоієрей Василій Ігнат

     Також опубліковано в районній газеті «Нове життя»

Немає коментарів:

Дописати коментар