середу, 18 жовтня 2017 р.

МАТЕРИНСЬКИЙ ПОКРОВ
(також опубліковано на сторінках газети «Нове життя» за 14 жовтня)

     Домом Пресвятої Богородиці вважається свята Київська Русь. Цариці неба і землі присвячено чимало чудотворних ікон, великих Церковних свят. Серед них свято Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято з давніх-давен вважалось національним святом православного козацтва.
     Як щиро любить наш православний віруючий народ свято Покрови Пресвятої Богородиці, з давна-давнього встановлений саме в нашій Церкві, на землі святої Русі.
     Світлий Покров Пресвятої Богородиці урочисто прославляє наша Церква в цей день. І ця подія, яка відбулася у давні часи і не на нашій землі, а в грецькому Константинополі у 910 році. Коли Візантійській імперії загрожували вороги, тоді православний народ, зібравшись у Влахернському храмі усердно молився до Божої Матері про спасіння і заступництво. Скора на допомогу Цариця Небесна прийняла молитви віруючих і стала заступницею у Божого Престолу. У Влахернському храмі зберігались великі святині – риза Богоматері, головний покров і частина поясу, які були принесені з Палестини у V столітті. У недільний день 1 жовтня по строму стилі, 14 – по новому, цілу ніч молився народ під час всенічного богослужіння.
     О четвертій годині ранку блаженний Андрій і його учень Єпіфаній побачили в повітрі оточену ангелами і святими праведниками Владичицю нашу Богородицю. Святий пророк Іоанн Хреститель і святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов супроводжували Царицю Небесну. Приклонивши коліна, Пресвята Діва почала зі сльозами молитися за християн і довгий час перебувала в молитві. Потім, підійшовши до Престолу, продовжувала свою молитву. Після молитви Владичиця Пресвята своїм омофором покрила народ, захищаючи його від видимих і невидимих ворогів.
     Святий Андрій бачив це дивне видіння і спитав свого учня, блаженного Єпіфанія: «Чи бачиш, брате, Царицю і Госпожу, Яка молиться за весь світ?» Єгііфаній відповів: «Бачу, святий отче, і ужахаюся».
     Преблагословенна Богородиця просила Господа Іісуса Христа прийняти молитви всіх людей, які призивають її святе ім'я. Заступництвом Богоматері жителі Константинополя були врятовані від ворогів.
     Покров Божої Матері – це її заступництво за нас, грішних, перед Спасителем Іісусом Христом, заступництво, через яке прощаються наші гріхи, лікуються наші скорботи, дарується нам життя і вічне спасіння.
     Божа Мати завжди з тим, і покров її завжди над тим, хто вірний її Синові, хто йде за Його покликом, шляхом вічного життя.
     «Божа Матір, - за словами святого Іоанна Златоуста, - перша приймає Божественні дари і перша роздає ці дари і благословення людям, які шукають допомоги в Господа і милостей у Неї у своїх повсякденних потребах».
     У святому Євангелії Божа Матір залишила для нас чудовий приклад і подає нам свою материнську заповідь. Приклад цей полягає в тому, що вона глибоко складала у Своєму материнському серці всі слова, які чула про Свого Сина, а тим більше слова Самого Іісуса Христа. А під час першого чуда Її Сина у Кані Галілейській, дала заповідь апостолам і всім нам, щоб ми виконували всі повеління Господні. А Іісус Христос заповідає нам виконувати Його святі Заповіді, бо це свідчить про нашу любов до Бога.
     Ми просимо Божу Матір і віруємо в Її материнську допомогу, благаючи з глибини свого віруючого серця. «Не маємо іншої помочі, не маємо іншої надії, крім Тебе, Владичице!» І нехай так буде завжди, нехай наше віруюче серце підносить до Божої Матері у своїх молитвах всі потреби, скорботи і випробування. Вона, як радість скорботних, як подательниця дарів, з Божественної милості, як наша Небесна Мати, все принесе своєму Божественному Синові і, у відповідь на благання віруючої душі, простягне свій материнський покров над кожним із нас.
     Нехай же покриває нас Небесна Мати Своїм невичерпним милосердям у житті нашому земному і сподобить у майбутньому віці вічної слави, спасіння, безсмертного життя у Царстві Небесному.
Прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар