вівторок, 31 грудня 2013 р.

Православний літопис Іршавщини (грудень)


1) Ще раз про СНІД
Як ми уже повідомляли на сторінках інтернет-видання "Іршава православна", настоятель свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави протоієрей Василій Ігнат, провів лекції на тему "СНІД ― чума нашої епохи" для учнів 9-11 класів в Іршавській гімназії та Іршавській ЗОШ І-ІІІ ст. №2.
А 9 грудня у Іршавській ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбулася зустріч протоієрея Василія Ігната з учнями цієї школи. Після лекції учні школи ставили запитання і щиро дякували священнику та чимало з ним виявили бажання, щоб такі зустрічі відбувалися частіше.

2) Зустріч з вчителями та учнями у духовно-просвітницькому центрі
У листопаді був створений духовно-просвітницький центр у м. Іршаві. До його складу ввійшли церковна бібліотека, українські стародруки та галерея художників Іршавщини.
10  грудня протоієрей Василій Ігнат провів зустріч з вчителями району, які працюють при Іршавській станції юних туристів. Отець Василій розповів історію розвитку книги та книгодрукування в Україні, про відомі бібліотеки видатних Києво-могилянців, про стародруки. Вчителі мали можливість ознайомитись з галереєю робіт художників Іршавщини.
14 грудня така ж зустріч прот. Василія Ігната відбулася з учнями гуртку "Екологічне краєзнавство" з с. Дубрівки, що на Іршавщині. Керівник гуртку у "Книзі відгуків" залишила запис "Вихованці гуртка "Екологічне краєзнавство з с. Дубрівки, що працює при Іршавській станції юних туристів, висловлюємо щиру подяку о. Василію за прекрасну екскурсію, проведену в бібліотеці".

14.12.2013 р.                         Підпис
























3) Апостол Андрій Первозванний ― просвітитель нашої землі
 Таку тему висвітлив протоієрей Василій Ігнат під час зустрічі 11 грудня з учнями Іршавської гімназії. Священник розповів про життєвий шлях і хресну смерть просвітителя нашої землі апостола Андрія Первозванного. Чималу увагу під час лекції було звернуто на місіонерські подорожі апостола. І серед них ― на знамениту "скіфську місію" апостола.
Цього ж дня ця лекція була проведена і для учнів Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 в Актовому залі. Після лекції отець Василій дав відповіді на питання учнів.
23 грудня з цією з лекцією протоієрей Василій Ігнат виступив перед учнями Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1








4) а) Свято Миколая для найменших
 Святитель Миколай. архієпископ Мир Лікійських з древніх часів вважається зразком віри, покори та милосердя. Ще за роки земного життя він допомагав усім християнам, які зверталися до нього зі своїми болями та труднощами. Особливо любив він дітей. Таким його знають і люблять у всі часи. Для маленьких стає чарівною подією, коли він невидимо з’являється вночі і кладе під подушку, чи у чобіток такі бажані гостинці та подарунки. Виростають діти ― і добра згадка про дитинство і святого Миколая залишається з нами на все життя.
18 грудня, напередодні дня святого Миколая в Іршавському ДНЗ №3 "Малятко" проведено урочисте свято. У прикрашеній урочистій залі вихователі Ганна Тодарчич, Ярослава Фолучко разом з найменшими вихованцями. Серед гостей, запрошених на свято, депутат обласної ради Максим Хохлов, настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави протоієрей Василій Ігнат. На свято прийшли майже чи не всі батьки.
Відкрила свято завідуюча ДНЗ №3 "Малятко" Світлана Іванівна Петровці, привітавши усіх зі святом. А музичний керівник закладу Наталія Барна на акордеоні чудово акомпанувала разом з дітками співала пісні, в яких прославляли святого Миколая.
Протоієрей Василій Ігнат привітав найменших учасників свята, вихователів та батьків з початком циклу Різдв’яно-Новорічних свят, завершивши слово Многоліття.
Приємно було бачити радість і усмішки на обличчях найменших діток, серця яких сяяли від щирої радості подяки святому Миколаю за подарунки. І нехай Господь дарує нашому маленькому поколінню, по молитвах святителя Миколая, тільки приємні враження, доброго здоров’я і щасливої долі та процвітаючого майбутнього. А ми ― дорослі ― зробимо усе. щоб наші діти жили щасливо і були здоровими на рідній землі.

б) До нашої родини завітав святий Миколай
 В Іршавському районному будинку культури 18 грудня, напередодні Дня Святого Миколая, відбувалися урочистості, на яких молоді обдаровані діти, які представляли наш район на Міжнародних, Всеукраїнських та обласних конкурсах, показали свої таланти. Цей рік проголошений роком дитячої творчості і настав час підводити підсумки.
Зал був заповнений: діти, вчителі, батьки, гості зібрались на свято. Від районної ради близько 200 дітей отримали подарунки від святого Миколая.
Відкрив свято виступ зразкового дитячого музично-драматичного театру "Пролісок" Іршавського районного будинку культури під керівництвом Василя Філеша. Діти розповіли історію свята та виконали пісні приурочені святому Миколаю.
Привітати дітей з таким щедрим святом прийшли перший заступник голови райради Петро Добромільський та заступник голови райдержадміністрації Микола Сочка, які вручили цінні подарунки призерам різних конкурсів.
Радували гостей свята чудові виступи переможниці обласного та лауреат Міжнародного конкурсу "Таланти багатодітної родини" Вікторія Воробканич, лауреат третьої премії ІХ Міжнародного телевізійного конкурсу "Морська раковина 2013" місто Созопол (Болгарія) Поліна Тернинко, лауреат Міжнародного конкурсу "Акорди Хортиці" Наталія Калюжна, лауреат ІІ премії ІХ Міжнародного телевізійного конкурсу мистецтв "Морська раковина 2013" Анастасія Бокотей та багато інших.
Завершив програму зразковий фольклорний дитячий ансамбль "Кирниченька" під управлінням Едіти Канчій. Колектив виконав пісню "Ой хто, хто Миколая любить".
На закінчення слово було надано протоієрею Василію Ігнату. Свято завершилось Многоліттям, яке виконав весь зал. І хоч свято минуло, але не минає ласка Господня і людська доброта. Саме таким був Святий Миколай. То ж нехай нескінченною, світлою та щедрою на добро і вдачу буде життєва дорога кожної людини, хай повниться вона радістю й достатком Вірою, Надією та Любов’ю.
Ведучі Іван Котубей та Микола Боїшко прекрасно провели  це святкове дійство. Духовна радість світилась на обличчі кожного, хто прийняв участь у святі Дня Святого Миколая.







































5) Новорічний святковий ранок в Іршавській гімназії
26 грудня в Іршавській гімназії було проведено декілька святкових ранків, приурочених Новорічним святом для гімназистів 1-4 класів. У заходах прийняв участь та привітав учасників свята протоієрей Василій Ігнат.


31.12.13                        прот. Василій Ігнат